Tijd van de wereldoorlogen en de Holocaust – Van Tragedie naar Toonladder

 • Tijdsduur: 60 minuten
 • Groepen: Groep 5-6 | Groep 7-8
 • Muziekknap: Muzikaal
 • Werkvorm: Kleine groepjes
Tijd van de wereldoorlogen en de Holocaust – Van Tragedie naar Toonladder

Benodigheden:

Internetverbinding, audio-videoapparatuur (pc-smartboard),boomwhackers, papier, (kleur)potloden, gum.

Korte omschrijving:

Dat vervolging van verschillende bevolkingsgroepen ten tijde van de 2de wereldoorlog aan de orde van de was, is inmiddels geen geheim meer. De Duitse bezetter pakte Joden op, maar ook zigeuners en andere minderheidsgroeperingen. Laten we na de zware kost met betrekking tot deze tragedie echter even onze aandacht vestiging op iets lichters. Van tragedie naar toonladders. Laten we de muziek van Joden en zigeuners eens nader bestuderen. Waardoor klinkt Joodse muziek Joods? En waar wijkt het af van zigeuner-/Balkanmuziek. En dan nog een stapje verder: componeer je eigen authentieke muziek mbv boomwhackers. Klinkt jouw muziek nu ook als Joodse muziek? Of als zigeunermuziek? Chinees? Blues?

Onderwijsdoelen:

De leerling maakt kennis met muziek van verschilende bevolkingsgroepen. De leerling maakt kennis met diverse toonladders, door zelf te componeren. De leerling probeert basaal een onderscheid te maken tussen Joodse, Zigeuner-, Pentatonische en Bluestoonladder dmv het gebruik van boomwhackers.

Voorbereiding

Onder het kopje ‘mediabestanden op internet’ zijn 4 fragmenten te vinden van de 4 verschillende stijlrichtingen. Beluister/bekijk deze als inleiding. Leerlingen gaan dmv het gebruik van boomwhackers kennis maken met 4 typerende toonladders: Joods, Zigeuner, Pentatonisch (Chinees) en Blues. Als eerste bijlage vind je een overzicht van welke boomwhackers inzetbaar zijn voor welke van deze 4 toonladders. Maak 4 groepen en geef iedere groep een set boomwhackers behorende bij 1 van de 4 getoonde toonladders in de bijlage. Laat per groep de boomwhackers één voor één klinken. Kun je nú al horen welke groep welke muziekstijl aanhangt?

Instructie

Leerlingen gaan in 4 groepen een eigen muziekstuk componeren. Iedere groep noteert haar eigen compositie en laat dit vervolgens uitvoeren door een andere groep. Laat het compositie-voorbeeld van ‘Vader Jacob’ (bijlage 2) zien. Op deze wijze krijgen leerlingen een idee van een mogelijke manier om de compositie te noteren.

Uitvoering

Iedere groep probeert uit en componeert erop los. De compositie wordt vervolgens genoteerd op papier dmw kleurpotloden; de kleuren communiceren met de kleuren van de boomwhackers. Staan de composities op papier? Dan is het tijd om van groep te wisselen. Iedere groep laat haar boomwhackers en zojuist gekleurde partituur achter en verplaatst zich naar een andere groep. Hier vinden zij de boomwhackers en compositie van een andere groep. Laat de groepen vervolgens één voor één de composities uitvoeren. Lukt het om tot een stuk muziek te komen? En herken je ook de herkomst van het muziekstuk?

Mediabestanden op het internet

Meer op het internet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zigeunertoonladder

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joodse_muziek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pentatoniek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bluestoonladder

Na de les

Voor extra informatie over de diverse toonladders (redelijk theoretisch) verwijs ik naar de 4 links onder het kopje ‘meer op het internet’.

Gemaakt door

Mischa Hendriks

Toegevoegd

vrijdag, 19 mei 2017

Vaardigheden

 • Sociaal Cultureel
 • Samenwerken
 • Communiceren
 • Creativiteit

Muzikale werkvormen

 • Luisteren
 • Uitvoeren
 • Vastleggen / noteren
 • Componeren
 • Muziek Lezen

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.