Op safari!

 • Tijdsduur: 50 minuten
 • Groepen: Groep 3-4
 • Muziekknap: Eenvoudig
 • Werkvorm: Kleine groepjes | Klassikaal
Op safari!

Benodigheden:

eventueel muziekinstrumenten

Korte omschrijving:

Durf jij op safari in je eigen klas? Kijk maar uit hoor! Want je klasgenoten liggen overal op de loer en zijn veranderd in de gekste safaridieren! Kun jij ontdekken wélke?

Onderwijsdoelen:

- De kinderen leren welke dieren je tegen komt op safari en welk geluid deze dieren maken - De kinderen leren bestaande geluiden na te bootsen - De kinderen leren kritisch luisteren - De kinderen leren geluiden te herkennen

Voorbereiding

Leg eventueel muziekinstrumenten klaar

Instructie

We gaan vandaag op safari! Luister naar het filmpje met safarigeluiden en laat kinderen zoveel mogelijk geluiden die ze horen tekenen of opschrijven. Bespreek de inbreng van de kinderen en teken of schrijf dit op het bord. Geef de kinderen nog even de tijd om dingen op te schrijven die ze niet gehoord hebben maar die je óók zou kunnen horen als je op safari bent! Schrijf of teken deze erbij.

Uitvoering

Verdeel de kinderen in groepjes. Elk groepje kiest één safari geluid van het bord (denk aan: olifanten, tropische regenbui, vogels, slangen). Elk groepje houdt z'n eigen geluid geheim voor de rest van de klas. Laat de kinderen in en rond de school op zoek gaan naar geluiden die zij hierbij vinden passen (eventueel gebruik je ook verschillende muziekinstrumenten). Weten kinderen niet precies hoe hun gekozen dier of geluid klinkt, laat ze dit opzoeken en beluisteren!
Zo! Als iedereen klaar is gaan we op safari! Nou.. niet allemaal. Eén groepje mag zich klaarmaken voor de safaritocht! Spreek af wáár de looproute is voor de kinderen die op safari gaan. De andere groepjes gaan verspreid langs deze route op de grond zitten. Maak de lichten uit! Nu wordt het écht spannend! Het safarigroepje mag binnenkomen en loopt de safariroute. Onderweg horen ze alle verschillende safarigeluiden. Ná hun tocht proberen ze zoveel mogelijk dieren/geluiden te raden.
Maak het éxtra spannend! Wie durft er geblinddoekt op safari? Dit is nóg leuker als de kinderen de geluiden van alle groepjes kennen en weten wát zij voor dier/geluid nadoen. Laat alle groepjes een andere plek kiezen naast de safariroute. Het groepje dat op safari gaat moet na afloop van de route kunnen zeggen welke dieren/geluiden zij achtereenvolgens hebben gehoord!

Mediabestanden op het internet

Tips en Trucs

 • Laat kinderen in hun groepje hun eigen fantasiedier tekenen en laat ze daarbij toffe geluiden zoeken! Natuurlijk ga je nu ook weer op safari..wel een héle gekke!

Gemaakt door

Mirriam Roodbeen

Toegevoegd

vrijdag, 27 januari 2017

Vaardigheden

 • Samenwerken
 • Communiceren
 • Creativiteit
 • Presenteren

Muzikale werkvormen

 • Luisteren
 • Uitvoeren
 • Componeren

Reacties (1)

 • Joyce Hermans

  Joyce Hermans

  13 februari 2017 op 15:24 | #

  Leuke les, die gemakkelijk in veel stukken opgedeeld kan worden.
  Vandaag hebben we het eerste stuk gedaan: in groepjes een dier gekozen, misschien bijpassende instrumenten erbij en dan groepje voor groepje op safari.
  De kinderen kozen heel verschillende dieren (specht-slang-wolf-leeuw-etc...) en de meesten wisten ook heel goed een passend instrument te kiezen. Ze gaven ook zelf aan of ze het beter zonder instrument (wolven) konden doen of juist zonder stem (spechten). Bij sommige groepjes hadden ze de taken verdeeld: bijv. een kind maakt het geluid met de stem en de anderen speelden geschikte instrumenten erbij. Morgen mogen sommige kinderen nog met blinddoek op safari en de tip van het fantasiedier vind ik ook heel leuk. Hopelijk kan ik die ook nog gebruiken!

  antwoord

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.