Goed Gebouwd – Benoem de Bouwstenen

  • Tijdsduur: 30 minuten
  • Groepen: Groep 7-8
  • Muziekknap: Gemiddeld
  • Werkvorm: Klassikaal
Goed Gebouwd – Benoem de Bouwstenen

Benodigheden:

Internetverbinding, audio-videoapparatuur (pc-smartboard),papier, potlood, gum.

Korte omschrijving:

In deze les komen instrumenten als bouwstenen van muziek aan bod. Muziekstukken zijn opgebouwd uit diverse instrumenten. Soms alleen, soms een klein aantal en soms een hele hoop. Van singer-songwriter, via pop-bandje naar symfonie-orkest. Ieder instrument als bouwsteen voor een ‘muzikaal gebouw’. Aan hand van het luisterfragment gaan we instrumenten benoemen en herkennen aan hun klank.

Onderwijsdoelen:

De leerling maakt kennis met diverse bouwstenen van muziek. De leerling herkent diverse instrumenten aan hun klank. De leerling benoemt diverse instrumenten.

Voorbereiding

- Bekijk als inleiding met de leerlingen het bestand op youtube: (link 1 onder ‘mediabestandenop het internet’).
- Deel de invulbladen uit.
- Lees de instructie voor.
- Beluister het luisterfragment.

Instructie

Om tot een complex bouwwerk te komen, zijn er vele verschillende onderdelen nodig. Net zoals ons menselijk lichaam, is muziek in principe ook een bouwwerk Van eenvoudige liedjes tot complexe symfonieën; allemaal bouwwerken, opgebouwd uit diverse bouwstenen in de vorm van instrumenten. Laten we het luistervoorbeeld beluisteren en bekijken of we kunnen ontdekken welke instrumenten we horen op basis van hun klank en hoe ze heten.

Uitvoering

Bekijk het Invulblad; dit is een overzicht van diverse instrumenten die in willekeurige volgorde te horen zijn in het luisterfragment.
Beluister nu het luisterfragment met de leerlingen en laat ze steeds noteren welke instrument ze horen: Noteer een 1 bij het eerste instrument dat klinkt, een 2 bij het volgende, etc. Tevens worden de namen van de betreffende instrumenten op het invulblad genoteerd.
Ging het te snel? Beluister het fragment gerust nog een keer.
Na afloop van de luisteroefening kun je klassikaal de Controle-video bekijken. Bespreek de uitkomsten klassikaal. Lukt het om alle instrumenten te benoemen en te herkennen aan hun klank?

Mediabestanden op het internet

Meer op het internet

https://www.youtube.com/watch?v=9v53SvxMkHc&index=1&list=PL_iY8hdERYY5BqD3v46uB2A8MlaSpmbI1

http://lesstof.muziek.misp.nl/instrumentenplaatjes/instrumentenherkennen.htm

Na de les

Onder het kopje ‘Meer op het internet’ bevinden zich nog een aantal links, die te maken hebben met het beluisteren en benoemen van verschillende muziekinstrumenten. De eerste link behandelt diverse instrumenten uit een klassiek orkest. De tweede link betreft een quiz die de leerlingen zelfstandig kunnen maken. benoem de afgebeelde instrumenten en controleer je antwoorden.

Trefwoorden

luisteren

Gemaakt door

Mischa Hendriks

Toegevoegd

maandag, 20 maart 2017

Muzikale werkvormen

  • Luisteren

vak | Groep | thema

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.