Wat een weer – vast, vloeibaar, gas

  • Tijdsduur: 50 minuten
  • Groepen: Groep 5-6
  • Muziekknap: Gemiddeld
  • Werkvorm: Individueel | Kleine groepjes
Wat een weer – vast, vloeibaar, gas

Benodigheden:

Conserveblikjes of pringle-kokers, touw. Emmer/slakom en plasticfolie, suiker. Geluidsset met goede (bas) speaker. Muziekinstrumenten.

Korte omschrijving:

Geluiden zijn trillingen, dat is bekend, maar de snelheid waarmee het je oor bereikt kan verschillen. In deze les gaan we experimenteren met geluid. Daarnaast leert de klas een kringloop-lied aan “De Watermannetjes”

Onderwijsdoelen:

de leerlingen kunnen een link leggen tussen vast, vloeibaar en gas en geluidssnelheid.

Voorbereiding

Bekijk het filmpje (zie de link naar schooltv ) ”Geluid is trilling” en zorg voor de benodigde materialen.

Instructie

Bekijk met de klas het korte filmpje en doe zelf dit experiment (folie en suiker) in de klas na. Speel met verschillende instrumenten, welke geven de meeste trilling? Heeft het te maken met geluidssterkte of met de toonhoogte? Bastonen geven andere trillingen dan hoge tonen.

Uitvoering

Geluid kan op 3 manieren ‘ reizen’ : a. Door vaste materie, b. Door vloeibare materie of c. Door gas/lucht.

Ga in tweetallen in de klas (of speelzaal) ver uit elkaar staan. (of laat één tweetal dit voordoen). Voer een gesprekje op verschillende toonsterktes. Doe vervolgens hetzelfde met 2 blikjes en een touw waarbij persoon A praat en persoon B luistert in het blikje. Hiermee bewijs je dat geluid via een vast voorwerp (touw) sneller en beter geleidt dan dat lucht dat doet.

Geluid onder water Heb je onder water weleens iets geroepen? Dan klonk het waarschijnlijk net alsof er iemand een hand voor je mond hield: een gedempt geluid. En andere geluiden onder water? Die hoor je juist weer een stuk beter dan boven water. Dit is de reden waardoor geluid onder water zo anders klinkt.
Stemgeluid onder water Trillingen zorgen ervoor dat het geluid van A naar B komt via de kleine deeltjes in de lucht. Als jij praat (gewoon boven water), begint de lucht te trillen en die kleine trillingen bereiken de oren van de ander. De oren vangen het op en de hersenen geven er betekenis aan: woorden, muziek, etc. Echter, onder water maak je door te praten trillingen in de lucht in je keel en deze trillingen botsen tegen het water aan. Het geluid wordt hierdoor slechts deels doorgegeven via het water. Hierdoor klinkt het gedempt. Geluid van boven water wordt door het water zelfs bijna helemaal teruggekaatst. Dit is ook de reden dat je onder water bijna geen geluid van boven water hoort.
Sterkte van geluid onder water Als geluidstrillingen direct in het water gemaakt worden, bijvoorbeeld als je met een stok ergens tegenaan slaat, hoor je het juist erg goed! Geluid verspreidt zich onder water vier keer sneller en sterker dan boven water en geluid draagt ook een stuk verder. Zo kunnen dolfijnen en walvissen van grote afstand met elkaar communiceren! Samengevat: geluid verplaatst zich het snelst door vaste materie, dan door vloeibare materie en dan door gas.
Op de wijze van “De Waggelmannetjes” is de tekst “De Watermannetjes” gemaakt (zie bijlagen PDF en MP3)

Meer op het internet

http://www.schooltv.nl/share/WO_NTR_427854

Na de les

Bedenk zelf een experiment met geluid bv met de lengte van de klanken bij instrumenten van metaal, van hout, van kunststof, met snaren etc….

Trefwoorden

geluid | luisteren | uitvoeren | zingen

Gemaakt door

Harry Hendriks

Toegevoegd

dinsdag, 10 januari 2017

Vaardigheden

  • Creativiteit
  • Presenteren

Muzikale werkvormen

  • Zingen
  • Luisteren
  • Uitvoeren

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.