Old MacDonald had a farm

  • Tijdsduur: 50 minuten
  • Groepen: Groep 3-4 | Groep 5-6
  • Muziekknap: Eenvoudig
  • Werkvorm: Klassikaal
Old MacDonald had a farm

Benodigheden:

De handleiding, een werkblad voor elke leerling

Korte omschrijving:

De kinderen leren het lied Old MacDonald zingen met tekstimprovisatie in het Engels. Daarnaast luisteren ze tijdens het schrijven naar Amerikaanse volksmuziek en ze schrijven het eerste couplet van het lied en de vertaling van dierennamen.

Onderwijsdoelen:

Doelstellingen: Muziek: Lied leren zingen met tekstimprovisatie passend op het ritme, kennis maken met Amerikaanse volksmuziek. Schrijven: Rompletters perfectioneren, zoals aangeleerd in de door de school gebruikte methode. Engels: Dierennamen in het Engels leren.

Voorbereiding

Lees de handleiding goed door en print het werkblad voor alle leerlingen.

Instructie

Les 1 (ongeveer 45 minuten) Voorkennis activeren: Welke Engelse dierennamen kennen jullie al? Instructie: Bespreek de tekst, nadat het filmpje is bekeken en maak samen met de leerlingen de vertaling. Bespreek de lettertypen waar ze op moeten letten, rompletters raken de onder en bovenlijn. Oefen het lied en laat de leerlingen zelf dieren en geluiden bedenken in het Engels. ( Dit lied kan ook prima zonder begeleidende muziek gezongen worden.)

Les 2
(ongeveer 30 minuten) Terugkijken: Zing het lied nog een keer zonder muziek.

Uitvoering

Les 1 Begeleid inoefenen: Zet de Amerikaanse muziek zacht aan tijdens het schrijven. Kies zelf voor naschrijven van de tekst (basisleerling) of de vertaling schrijven (gevorderde leerling). Loop rond om te observeren. Halverwege leggen we de pen even neer en zingen het lied nog een keer. Dit lied kun je goed zingen zonder begeleidende muziek.

Les 2 Instructie: Bespreek de Engelse dierennamen en de vertaling. Herinner ze aan de vorm van de rompletters, rompletters raken de onder en bovenlijn. Begeleid inoefenen: Bespreek de lettertypen waar ze op moeten letten. Zet de Amerikaanse muziek zacht aan tijdens het schrijven. Kies zelf voor naschrijven van de tekst (basisleerling) of de vertaling schrijven (gevorderde leerling). Loop rond om te observeren.

Mediabestanden op het internet

Na de les

Les 1 reflectie: Laat de leerlingen zelf beoordelen of ze de rompletters volgens de regels hebben geschreven, laat ze één smiley omcirkelen/kleuren. Spreek je het Engels van het lied goed uit? Wat voelde je bij de achtergrondmuziek tijdens het schrijven, gaf het rust? Vooruitzien: Kijk vast naar de volgende les, wat gaan we leren?

Les 2 Reflectie: Raken de rompletters de boven en de onderlijn bij jou? Zing het lied nog een keer en let op het volume en de uitspraak.

Tips en Trucs

  • Het lied kan prima gezongen worden zonder begeleiding.

Trefwoorden

luisteren | Ritme | zingen

Gemaakt door

Karin Cornelisse

Toegevoegd

zaterdag, 08 oktober 2016

Vaardigheden

  • Creativiteit

Muzikale werkvormen

  • Zingen

vak | Groep | thema

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.