Kookaburra

  • Tijdsduur: 40 minuten
  • Groepen: Groep 5-6 | Groep 7-8
  • Muziekknap: Gemiddeld
  • Werkvorm: Klassikaal
Kookaburra

Benodigheden:

De handleiding, een werkblad voor elke leerling

Korte omschrijving:

Dit zijn twee lessen waar de leerlingen kennis maken met de Australische cultuur en een lied over een Kookaburra leren zingen, vertalen en schrijven, waarbij de nadruk ligt op het schrijven van lusletters. In de tweede les leren de leerlingen in canon te zingen, zich voor te stellen in het Engels, met behulp van het werkwoord to be. En ze schrijven de werkwoorden in het Engels en Nederlands met aandacht voor de lusletters.

Onderwijsdoelen:

Doelstellingen: Muziek: Lied in canon leren zingen, kennis maken met een Australisch instrument: de didgeridoo. Schrijven: Lusletters perfectioneren gericht op lengte en richting, zoals wordt aangeleerd in de door de school gebruikte schijfmethode. Engels: Vervoegingen leren in het Engels van het werkwoord: zijn en je leren voorstellen in het Engels. Weetje: Een kookaburra is een Australische vogel die een geluid maakt wat lijkt op lachen. De oorspronkelijke bewoners van Australië zijn de Aboriginals en zij bespelen de didgeridoo.

Voorbereiding

Lees de begeleidende brief. Print de handleiding uit en print de werkbladen uit.

Instructie

Les 1 (ongeveer 45 minuten) Dit lied kan in canon gezongen worden, zodra de leerlingen het lied goed kennen. Voorkennis activeren: Weten jullie wat een canon is? Waar moet je op letten bij lusletters? Instructie: Bespreek eerste de tekst en de uitspraak en maak de vertaling. Laat het filmpje van de Kookaburra zien. Bespreek de lengte en richting van de lusletters. Laat het filmpje zien en zing met het lied mee. Laat eventueel het filmpje zien over hoe je de letter f schrijft!

Les 2 (ongeveer 30 minuten) Terugkijken: Zing het lied nog een keer, misschien nu in canon! Instructie: Bespreek het werkwoord zijn: ik ben, jij bent, hij/zij is, wij zijn, zij zijn. Laat ze de zinnetjes uitspreken met een naam erbij: I am Karin, you are Ellen, she is Irene, we are 6A, they are 6B. Herinner ze aan de vorm van de lusletters.

Uitvoering

Les 1 Begeleid inoefenen: Zet de Australische muziek zacht aan tijdens het schrijven. Kies zelf voor naschrijven van de tekst (basisleerling) of de vertaling schrijven (gevorderde leerling). Loop rond om te observeren.

Les 1 Begeleid inoefenen: Zet de Australische muziek zacht aan tijdens het schrijven. Kies zelf voor naschrijven van de tekst (basisleerling) of de vertaling schrijven (gevorderde leerling). Loop rond om te observeren. Halverwege leggen we de pen even neer en zingen het lied nog een keer.

Mediabestanden op het internet

Na de les

Les 1 reflectie: Laat de leerlingen zelf beoordelen of ze de lusletters volgens de regels hebben geschreven. laat ze één smiley omcirkelen/kleuren. Wat vond je van de achtergrondmuziek? Gaf het rust tijdens het schrijven? Zing het lied nog een keer, zou een canon al lukken? Vooruitzien: Kijk vast naar de volgende les, wat gaan we leren?

Les 2 Reflectie: Heb je bij het schrijven op de lengte en de richting kunnen letten? Hoe voelde het zingen van een canon? Kun je je nu voorstellen in het Engels? Wil je ook de volgende coupletten van het lied leren zingen?

Tips en Trucs

  • De canon start na de eerste zin gezongen te hebben.

Gemaakt door

Karin Cornelisse

Toegevoegd

zondag, 18 september 2016

Vaardigheden

  • Communiceren

Muzikale werkvormen

  • Zingen

vak | Groep | thema

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.