droge voeten en stampvolle steden - Oh Sole Mio

 • Tijdsduur: 40 minuten
 • Groepen: Groep 5-6
 • Muziekknap: Muzikaal
 • Werkvorm: Kleine groepjes | Klassikaal
droge voeten en stampvolle steden - Oh Sole Mio

Benodigheden:

digibord en linkjes filmpjes.

Korte omschrijving:

Deze les gaat over de strijd tegen het water door de eeuwen heen en het bedwingen van de zee. Maar ook over vervoer op het water, op de zee, de rivieren en de grachten in steden zoals Utrecht en Amsterdam. Een mooi voorbeeld van een echte ‘waterstad’ is Venetië met zijn gondels. De leerlingen schrijven een nieuwe tekst op het lied “Oh Sole Mio”.

Onderwijsdoelen:

De leerlingen verplaatsen zich in een andere cultuur en omgeving. De leerlingen kunnen een eigen tekst maken op Oh Sole Mio en deze passend presenteren.

Voorbereiding

Zoek een paar leuke details (weetjes, foto’s) van de stad Venetië ter illustratie en beluister het lied (youtubelink Oh Sole Mio) en bekijk de Italiaanse tekst en de vertaling.

Instructie

‘Neder’ land betekent letterlijk LAAG land omdat een groot gedeelte van ons land onder zeespiegel-niveau ligt. De strijd met het water duurt al eeuwen en Nederlanders werden en worden er steeds beter in. De dijken en waterwerken zijn wereldwijd bekend. In 1953 ging het helaas mis en stroomde de zee een groot deel van het land binnen en stonden steden en dorpen onder water. Maar ook in het binnenland is veel water; de grote en kleine rivieren, meren en beekjes en….. de grachten in de steden.
Amsterdam zie je heel anders vanuit zo’n rondvaartboot. In Venetië is meer water dan land zo lijkt het wel, alles gaat daar via bootjes, pontjes en…….. gondels. Iedere toerist die de stad bezoekt moet een tochtje gemaakt hebben in een gondel, liefst met een zingende gondelier die zingt van “ oh sole mio!” (youtubelinkje)

Uitvoering

Beluister met de klas het (1e couplet en refrein) van “ Oh sole Mio” versie 1. (youtubefilmpje gezongen door tenor Luciano Pavarotti) en bespreek: taal, manier van zingen, onderwerp (waar zou het over gaan?).
Deel de Italiaanse versie uit (bijlage 2.) en bekijk ook versie 2 (youtube) , dit is een modernere versie van 3 jonge mannen.

De tekst van het refrein:
1. Ma n'atu sole
2. Cchiu' bello oi ne'
3. 'O sole mio
4. Sta 'nfronte a te
5. 'O sole, 'O sole mio
6. Sta 'nfronte a te
7. Sta 'nfronte a te

Opdracht Schrijf in kleine groepjes of tweetallen een nieuwe tekst op het refrein van Oh Sole Mio. De groene (3 en 5) en gele stukjes (4, 6 en 7) krijgen ook hier dezelfde tekst Uitvoering Oefen in groepjes de eigen tekst en voer ze uit mbv de karaoke-versie (youtubelinkje 3). Geef aandacht aan expressie (zoals de zangers in de filmpjes met de lange uithalen. Neem de tijd om goed te evalueren!

Mediabestanden op het internet

Na de les

Bekijk ook de Engelse versie van Oh Sole Mio door Elvis Presley in “ It’s now or never” .

Gemaakt door

Harry Hendriks

Toegevoegd

vrijdag, 17 februari 2017

Vaardigheden

 • Communiceren
 • Creativiteit
 • Presenteren

Muzikale werkvormen

 • Zingen
 • Luisteren
 • Uitvoeren
 • Vastleggen / noteren

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.