Dancing Queen

  • Tijdsduur: 30 minuten
  • Groepen: Groep 5-6 | Groep 7-8
  • Muziekknap: Muzikaal
  • Werkvorm: Klassikaal
Dancing Queen

Benodigheden:

Een werkblad voor de hele groep

Korte omschrijving:

Twee lessen waar muziek, Engels en schrijven worden geïntegreerd. In de eerste les wordt het lied Dancing Queen van ABBA aangeleerd en een vertaling gemaakt, het refrein wordt geschreven, waarbij de nadruk wordt gelegd op de maat van hoofdletters. In de tweede les wordt er gekeken naar een filmpje met stijldansen, waarbij geoefend wordt met het herkennen van driekwarts- en vierkwartsmaat, De namen van de dansen worden geschreven, met aandacht voor de maat van de hoofdletters.

Onderwijsdoelen:

Doelstellingen: Muziek: Het leren van het lied Dancing Queen. De maat in dansmuziek leren onderscheiden, leren van de termen driekwartsmaat en vierkwartsmaat. Schrijven: Leren van de maat van hoofdletters ten opzichte van de kleine letter. Engels: Zelf maken van een vertaling. Leren van de Engelse benaming van dansstijlen.

Voorbereiding

De handleiding lezen, de filmpjes al eventueel bekijken en de werkbladen downloaden.

Instructie

Les 1 Voorkennis activeren: Welke soorten dansen kennen jullie al? In het lied Dancing Queen komt de dansstijl Jive voor. Luister naar het lied! Instructie: Hoofdletters worden vaak vergeten, ze geven duidelijkheid aan het begin en einde van een zin en geven aan wat een naam is, dit bevordert de leesbaarheid. Let op de maat van de hoofdletter, de hoofdletter is anderhalf keer zo groot als de kleine letter.

Les 2 Voorkennis activeren: Wat weten jullie van de maat aangeven? De meeste dansen hebben een drie kwartsmaat of een vierkwartsmaat, je telt dan dus steeds tot drie of vier. Instructie: Bekijk de filmpjes over dansstijlen en probeer mee te tellen, 1,2,3 1,2,3 of 1,2,3,4 1,2,3,4. Welk ritme klopt? Welke dans is dit? Stop het filmpje na elke dans en schrijf de bijbehorende vertaling op het werkblad. Aan het eind van het filmpje staat het antwoord. Schrijf voor de kantlijn de maat. Bedenk e.v.t. voor de laatste regels een Engelse zin waar de dansnamen in voor komen, of je kunt nog andere dansstijlen die je kent opschrijven zoals jive, hip hop….. Vertaling: The slow waltz = De Engelse wals =3/4 maat, The tango = De tango = 4/4, The Viennese waltz = De Weense wals = 3/4, The slow foxtrot = De langzame foxtrot 4/4, The quickstep = De quickstep = 4/4 maat

Uitvoering

Les 1 Begeleid inoefenen: Alleen het refrein wordt nageschreven of vertaald (naar keuze). Zing het lied mee met het filmpje. Zet de achtergrondmuziek zacht aan tijdens het schrijven om rust en concentratie te creëren. Halverwege de schrijfles kun je even pauzeren en het lied nog een keer zingen.

Les 2 Begeleid inoefenen: Zet de dansmuziek zacht aan tijdens het schrijven om rust en concentratie te creëren. Na de schrijfles kun je het lied nog een keer zingen, bij voorkeur zonder begeleiding zodat je kunt luisteren naar het volume en de uitspraak.

Mediabestanden op het internet

Na de les

Les 1 Reflectie: Zijn je hoofdletters anderhalf keer zo groot als de kleine letter? Wat vond je van de achtergrondmuziek, gaf het rust? Zing het lied nog een keer. Vooruitblik: Wat gaan we de volgende keer doen?

Les 2 Reflectie: Zijn de hoofdletters anderhalf keer zo groot? Ben je tevreden? Omcirkel of kleur de smiley. Vind je het prettig om achtergrondmuziek te hebben tijdens het schrijven? Wat vond je van de dansstijlen, welke dans heeft jouw voorkeur?

Tips en Trucs

  • Laat de leerlingen op hun been meetikken.

Trefwoorden

geluid | luisteren | Ritme | zingen

Gemaakt door

Karin Cornelisse

Toegevoegd

vrijdag, 09 september 2016

Vaardigheden

  • Creativiteit

Muzikale werkvormen

  • Zingen
  • Luisteren

vak | Groep | thema

Bijlagen bij deze les

Bijlage 1: Dancing-Queen.pdf

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.