Agentje mag ik oversteken?

  • Tijdsduur: 20 minuten
  • Groepen: Groep 3-4
  • Muziekknap: Makkelijk
  • Werkvorm: Klassikaal
Agentje mag ik oversteken?

Benodigheden:

politiepet | een getekend kruispunt

Korte omschrijving:

Agentje mag ik oversteken, ja of nee? Als er niemand van rechts komt, mag dat! Maar wel een beetje raar! Met je ligfiets, je zigzag skeelers, je opblaaskrokodil of je achteruitrijd auto! Komt er wél iemand van rechts? dan steek je lekker toch over! Maar ojee! Kijk uit voor de agent, want als dié je tikt, krijg je een bekeuring!

Onderwijsdoelen:

- De kinderen leren dat rechts voorrang heeft in het verkeer - De kinderen leren dat je een bekeuring krijgt voor fout gedrag in het verkeer - De kinderen kunnen het lied 'agentje mag ik oversteken?' zingen

Voorbereiding

Je tekent/plakt een kruispunt op de grond van een gymzaal of speelplaats. Of je gebruikt al bestaande lijnen die je als kruispunt kunt gebruiken. Je zorgt voor een politiepet voor de agent!

Instructie

Leer de kinderen het liedje op de melodie 'schipper mag ik overvaren':

"Agentje mag ik oversteken, ja of nee?
Mag ik naar de overkant toe, ja of nee? "

Rechts heeft voorrang! Dat is de regel die je de kinderen vandaag gaat leren. Laat je getekende weg zien en vertel dat het een kruispunt is. Er kan een auto van rechts komen én er kan een auto van links komen. Eén kind is die auto! Laat zien waar de auto staat als de kinderen niét mogen oversteken, en waar de auto staat als de kinderen wél mogen oversteken.

Uitvoering

De kinderen zingen het lied. Het kind dat de auto is mag kiezen waar het gaat staan. Komt het van links? of komt het van rechts? Na het lied kijkt de agent goed naar de verkeerssituatie en antwoord met 'ja' of 'nee'. Bij 'nee'! rennen de kinderen snel naar de overkant en probeert de agent zoveel mogelijk kinderen op de bon te slingeren door ze te tikken! Bij 'ja'! vragen de kinderen: 'hoe dan?'. De agent mag een grappig voertuig bedenken waarmee de kinderen gaan oversteken, maar mag niemand tikken! 'T spel wordt nóg echter als de agent ook écht bekeuringen gaat geven! Kinderen die getikt zijn gaan meteen naar het 'bureau'. Spreek met de kinderen af waar dit is. Deze kinderen krijgen daar hun bekeuring van de agent en mogen meteen weer mee doen. Maar je houdt je bekeuring op zak, want na afloop van het spel worden alle bekeuringen geteld!

Tips en Trucs

  • Om het spel moeilijker te maken voor de overstekers, wordt iedereen die getikt is direct óók een agent!

Trefwoorden

bewegen | uitvoeren | zingen

Gemaakt door

Mirriam Roodbeen

Toegevoegd

donderdag, 08 december 2016

Vaardigheden

  • Kritisch Denken

Muzikale werkvormen

  • Bewegen
  • Uitvoeren

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.